A House in Two Movements

 

Private Residence, Junction, Toronto, 2014-15.

A typical residential lot in the Junction neighbourhood of Toronto, the site measures 115 ft (35 m) x 25 ft (7.5 m). The existing turn of the century (1907) house is a one and a half storey building with a 500 sf (45 m2) footprint.

The project is comprised in two movements. While retaining the architectural character of the existing building, we first reconfigure and renovate the interior spaces. Bringing new horizontal and vertical proportions to the compartmentalized interior, we transform the interior into a fluid series of spaces, creating opportunities for light, view, and connection. Second, we construct a modern two-storey addition, doubling the size of the home and introducing open, light filled spaces for gathering and for retreat. Complete with a secret garden entry court, the rear addition playfully uses materials (including weathering steel, fibre cement, terrazzo) and a central light well/stair to sensitively weave the new to the old.