NEWS

May 2019

Bicycle Station featured at Doors Open Toronto May 25/26


July 2017

Construction underway on the new bicycle station at Toronto City Hall

Exploring the intersections between contemporary urban infrastructure and a pivotal moment in Toronto’s modernist architectural history, the design integrates archival content from the 1958 new City Hall International Design Competition into his design of the new bike station. Using images and text provided by the Marilyn and Charles Baillie Special Collections Centre (Toronto Reference Library) and the Panda Collection (Canadian Architectural Archives, University of Calgary), the original transcribed lists of names of each of the 513 new City Hall competitors is overlayed on the central vestibule glass wall. The corresponding photographs of original architectural competition models are featured on gold-coloured, digitally-printed ceramic wall slabs, which clad the outer walls of the change facilities, creating a striking visual and informational array. 

May 2016

Nathan Phillips Square wins RAIC Governor General's Medal

The Nathan Phillips Square Revitalization Project, a joint venture by PLANT Architect Inc. with Perkins + Will, has received an RAIC National Urban Design Award.

From 2009 - 2014, Praxis Office Principal Vis Sankrithi acted as Project Architect for Perkins+Will. See photo links for full project credits.

Jury Comment(s):  "Nathan Phillips Square has long been the symbolic center of the city, but was too often left empty or littered with temporary structures. The courageous renovation and reprogramming of the square now makes it one of most sought after public spaces in Toronto. Carefully balancing Viljo Revell’s original design with new additions to support active uses in all seasons, it has become a hyper-democratic place. With purposefully designed spaces allowing people to unwind or be active, engage in collective experiences or seek solitude, the square accommodates many different users and uses. What makes this project so great is that it preserves the essentials of this historic square while adapting it for future generations.  The jury commends the architects, and city of Toronto for realizing this project, which has created one of the most outstanding public spaces in Canada."


April 2016

Nathan Phillips Square wins a National Urban Design Award

The Nathan Phillips Square Revitalization Project, a joint venture by PLANT Architect Inc. with Perkins + Will, has received an RAIC National Urban Design Award.

From 2009 - 2014, Praxis Office Principal Vis Sankrithi acted as Project Architect for Perkins+Will. See photo links for full project credits.

"Viljo Revell’s Toronto City Hall (1965) is a well-loved Modernist icon. In 2006, the City of Toronto launched an international redesign competition for its 12-acre civic space, Nathan Phillips Square, which had become run-down and dysfunctional over time. Targeting LEED Gold, the winning design involved strategically rethinking the heritage-designated square to transform it into an exemplary 21st century public space. Through the redesign or relocation of existing elements and a new series of buildings and gardens framing the open space, the revitalization enhances the functionality, versatility and appeal of Toronto’s signature civic space while augmenting its “connectedness” to its surroundings."


June 2015

Nathan Phillips Square featured in Canadian Architect


 

The Nathan Phillips Square Revitalization Project, a joint venture by PLANT Architect Inc. with Perkins + Will, has been featured on the cover of the June 2015 Canadian Architect Issue.

From 2009 - 2014, Praxis Office Principal Vis Sankrithi acted as Project Architect for Perkins+Will. See photo links for full project credits.